Φθορίωση- τι πρέπει να ξέρουμε!

Για την πρόληψη εμφάνισης τερηδονικών βλαβών εξίσου σημαντική με τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή είναι και η χρήση φθορίου .
Η φθορίωση στο ιατρείο πραγματοποιείται με δισκάρια ή με βερνίκι φθορίου. Αποτελεί την κλασσική μέθοδο φθορίωσης στα παιδιά, όπου συνήθως οι ανάγκες φθορίωσης αφορούν όλα τα παιδικά δόντια. Ένα φθοριούχο gel που περιέχει υψηλή συγκέντρωση φθορίου με ευχάριστη γεύση τοποθετείται σε ειδικά δισκάρια μιας χρήσης τα οποία εφαρμόζονται στην άνω και κάτω γνάθο και παραμένουν στο στόμα για 1-2 λεπτά. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και προσφέρει προστασία από την τερηδόνα μέχρι και κατά 60%. Ανάλογα με την εκτίμηση του οδοντιάτρου, η φθορίωση πρέπει να επαναλαμβάνεται 1-2 φορές το χρόνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η φθορίωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, καθώς η προστασία που παρέχει κατά της τερηδόνας είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη δημόσια υγεία , η οποία εάν χρησιμοποιείται σωστά δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.
Συνοπτικά, οι σημαντικότερες οδηγίες για την σωστή φροντίδα των δοντιών παιδιών και ενηλίκων και τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας:
• Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 λεπτά
• Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή (παιδιά) οδοντόβουρτσα. Αλλάζετέ την κάθε 3 μήνες ή νωρίτερα σε περίπτωση φθοράς
• Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες με συγκέντρωση φθορίου προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού και οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
• Αποφεύγετε τροφές που βλάπτουν τα δόντια (γλυκά, συσκευασμένους χυμούς)
• Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση