ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το «μυστικό» της μακροζωίας των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Κρητικών,όπως προέκυψε από μακροχρόνιες διεθνείς ερευνητικές μελέτες. Το ελαιόλαδο ως βάση της και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, πουλερικών και οσπρίων σε εβδομαδιαία βάση αποτελούν ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Από τα πιο χαρακτηριστικά της στοιχεία είναι η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών, όπως φαίνεται από την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Υπέρμετρη κατανάλωση των συγκεκριμένων ομάδων διατροφής οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας που προσβάλλουν τον οργανισμό από τα δόντια έως την καρδιά.

Ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη και Ιπποκράτη είχε παρατηρηθεί η βλαβερή επίδραση των «γλυκών» τροφών στα δόντια. Ο Αριστοτέλης είχε επισημάνει ότι η παραμονή του σύκου στη στοματική κοιλότητα και συγκεκριμένα η παρατεταμένη προσκόλλησή του στις οδοντικές επιφάνειες προκαλούσε καταστρεπτικές εξεργασίες στα δόντια, τη γνωστή τερηδόνα . Η παρατήρηση αυτή αποτέλεσε την αιτία παρότρυνσης περιορισμού της κατανάλωσης τροφών κολλώδους σύστασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία της στοματικής κοιλότητας.
Από άποψη αιτιολογίας, λοιπόν, η διατροφή θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση της τερηδόνας. Επιπρόσθετα, η ευαισθησία του ατόμου στην τερηδόνα καθορίζεται από παράγοντες όπως

  • η σύσταση και ο ρυθμός έκκρισης του σάλιου,
  • η σύσταση και η μικροδομή των οδοντικών ουσιών (ποιότητα δοντιού)
  • η θέση του δοντιού στο φραγμό.
    Το σάλιο έχει προστατευτικό ρόλο έναντι των τερηδονογόνων μικροβίων. Έχει βρεθεί ότι η μειωμένη ροή σάλιου συσχετίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας. Η ποιότητα του δοντιού και η θέση του στο φραγμό διαδραματίζουν επίσης σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία τερηδονικών βλαβών. Στα οπίσθια δόντια ή σε δόντια συνωστισμένα στα οποία δεν πραγματοποιείται αποτελεσματική στοματική υγιεινή παρατηρείται αυξημένη εμφάνιση τερηδονικών βλαβών.
    Η στοματική υγιεινή παίζει σπουδαίο ρόλο, εκτός από τον περιορισμό στην κατανάλωση γλυκών, στην αποφυγή-πρόληψη της τερηδόνας. Η χρήση της κατάλληλης οδοντόβουρτσας και συμπληρωματικών μέσων στοματικής υγιεινής (οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια) ταυτόχρονα με τον τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρό σας αποτελούν βασικά όπλα στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
    Η ύπαρξη τερηδονισμένων δοντιών εκτός από το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που προκαλεί, αποτελεί μια επικίνδυνη πηγή μικροβίων στη στοματική κοιλότητα και κατά συνέπεια στον οργανισμό μας.
  • Γνωρίζετε ότι τα μικρόβια των χαλασμένων δοντιών μεταδίδονται μέσω του σάλιου στους αγαπημένους μας?
  • Γνωρίζετε ότι τα κορίτσια στην εφηβεία εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα τερηδόνας σε σχέση με τα αγόρια στην αντίστοιχη ηλικία?
    Ενημερωθείτε για το σωστό τρόπο απομάκρυνσης της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και αποφύγετε την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών, υιοθετήστε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής προκειμένου να διατηρήσετε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο!
Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση